Skip to main content

A betegség tünetei, gyógyszeres kezelése, és egyéb alternatívák

A Parkinson-kór vagy „reszkető bénulás” az Alzheimer-kórhoz hasonlóan lassan előrehaladó, neurodegeneratív betegség. Az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont gyógyszerekkel karbantartható. Felmerül a kérdés, hogy milyen mellékhatások árán. Három fő tünet, a nyugalmi remegés, izommerevség és a lassultság. A beteg számára a mozgások elkezdése, a felállás, az elindulás a legnehezebb. A betegség gyakran jár depresszióval és a gondolkodás lelassulásával. Az agyban a finom mozgásokat irányító agyféltekék mélyén található szürkeállomány sérül, és csökken a fő ingerületátvívő anyag, a dopamin termelődése is. A gyógyszeres kezelés célja a dopamin pótlása.

A betegség lehetséges okai

A holisztikus gyógymódok híve szerint a betegség kialakulásának elég konkrét okai vannak, és ezt hívatott alátámasztani az Aarhus Egyetem, illetve a hozzá tartozó kórház kutatói által közzétett tanulmány is. Szerintük a Parkinson-kór a belekben kezdődhet. A bél-agy-bélflóra tengely a bolygóidegen keresztül összefüggésben áll a betegség kialakulásával. 15.000 olyan beteget vizsgáltak, akiknek a bolygóidegét – a gyomorfekély kezelése érdekében – átmetszették. Kiderült, hogy a műtétnek köszönhetően a páciensek természetes védelmet nyertek a Parkinson-kór ellen.

 Mi köze a bélflórának az agyunkhoz?

Számos hormon és neurotranszmitter (ingerületátvívő anyag) a bélben termelődik, mint pl. a dopamin, a szerotonin és a GABA (gamma-aminóvajsav), ezen kívül a rövid láncú zsírsavak is, melyek fontos energiaforrást jelentenek agyunknak. Egyértelmű kapcsolat van tehát a bél és az agy működése között.

A tejfogyasztás és a Parkinson kór

Egy 9 éves követéses vizsgálat eredménye szerint, a legtöbb tejet fogyasztó férfiaknál 1,8 -szoros volt a Parkinson betegség kockázata. A nők védettebbnek bizonyultak ebből a szempontból, az ő kockázatuk 1,3-szoros volt. Egy 7500 férfit 30 éven át követő vizsgálatban a sok tejet ivók Parkinson kockázata 2,3-szoros volt a tejet nem ivókhoz képest. Egy 2017-es nagy bázisú követéses vizsgálat ugyancsak 1.56-szoros Parkinson kockázatot talált elsősorban az alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztóknál. Két kutató felvetette a galaktóz szerepét is a Parkinson betegség kialakulásában, ugyanis a galaktóz okozta immunológiai és neuronális elváltozások megegyeznek a Parkinson betegség jellemzőivel. Azt hiszem sokkal több ok nem is kell, hogy kerüljük el messziről a tejet ennél, és más emésztőrendszert érintő betegségeknél is.

Gyulladás az agyban

Már az 1990-es években kimutatták, hogy azoknál, akik legalább két évig nem szteroidos gyulladásgátlókat szedtek, például iboprufen tartalmú készítményeket, azoknál 40 vagy még több százalékkal csökkent az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Ezzel a megállapítással nem szeretnék senkit a gyulladáscsökkentők szedésére ösztönözni, arra szeretnék ezzel utalni, hogy nagyon fontos, az olyan ételeket és étrendkiegészítők szedése, mely csökkenti a gyulladást a szervezetben. Ilyen pl. a magas omega-3 tartalmú ételek, mint a hidegvízi halak vagy a tengeri herkentyűk.

Az alacsony koleszterin, és koleszterincsökkentők veszélyei

Az elmúlt évek alatt belénk sulykoltak, hogy a koleszterin az ördögtől való, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy csökkentsük vagy alacsonyan tartsuk. Jöttek is szembe velünk szinte minden nap a „szívbarát” margarin és napraforgó olaj fogyasztására buzdító tv-s reklámok. De végül 20-30 év alatt kiderült, nem hogy csökkentené, de növeli is a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. A Parkinson-kór is határozottan összefügg az alacsony koleszterinszinttel. A koleszterin erős antioxidánsként is szolgál az agyban, megvédi azt a szabad gyökök ártó hatásaitól. Korábbi vizsgálatok szerint a koleszterincsökkentő gyógyszereket (sztatin) úgy tekintették, hogy azok alkalmasak a Parkinson betegség kivédésére. A Penn Állami Orvosi Egyetem epidemiológiai vizsgálata viszont bizonyítékokat talált arra, hogy ennek pont az ellenkezője az igaz. A sztatin gyógyszerek használata Parkinson betegséghez vezethet.

D-vitamin hiány és a neurodegeneratív betegségek összefüggései

A D-vitamin erős gyulladásgátló is, és segít a szervezetnek megszabadulni a fertőző anyagoktól, amelyek életveszélyes betegségek kialakulásához is vezethetnek. A D-vitamin nem is igazán vitaminként, sokkal inkább szteroidként vagy hormonként viselkedik a szervezetben. Miután közvetlenül a koleszterinből alakul ki, nem meglepő a tény, hogy a neurodegeneratív betegségben – Parkinson-kór, Alzheimer-kór, sclerosis multiplex – szenvedőknek alacsony a D-vitamin-szintjük is. 

A Q10-koenzim jótékony hatásai

A koleszterinszint csökkentő gyógyszerek csökkentik a Q10 szintet, így a Q10 szedésével azok mellékhatása is redukálható. Ezen kívül jó hatású migrén, depresszió és Parkison-kór esetén is.

Az oxidatív stressz és az agy

Tudjuk, hogy az oxidatív stressz közvetlen kapcsolatban áll az agy degenerációjával. A kutatások kimutatták, hogy a szabad gyökök a kognitív károsodások kialakulásának kezdetén tesznek kárt a fehérjékben, tehát sokkal hamarabb, minthogy a súlyos neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-, és Parkinson- kór jelei megjelennének. Mire megszületik a diagnózis, a károsodás sajnos már megtörtént. Ha csökkenteni akarjuk az oxidatív stresszt és a szabad gyökök ártalmas hatását az agyra, csökkentenünk kell a fehérjék glikációját. Ez azt jelenti, hogy meg kell szüntetni a cukor hozzáférhetőségét. Újra és újra a helyes táplálkozáshoz kanyarodunk vissza. A finomított cukrok elhagyása, laktóz és gluténmentes étkezés, lehet, hogy van ebben ezek szerint valami?!  

A fogyókúrázók rémálma, a kalóriák

Epidemiológiai adatok alapján kijelenthető, hogy azoknál, akik kevés kalóriát fogyasztanak, kisebb lehet a stroke és neurodegeneratív betegségek kockázata. Erős összefüggés mutatható ki az egy főre eső ételfogyasztás, valamint az Alzheimer-kór és a stroke kockázata között. A kevesebb kalória fogyasztásával csökkentjük a szabad gyökök termelődését, és ezzel egy időben serkentjük a mitokondriumban az energiatermelést. Kalóriadeficitet időszakos böjttel is elérhetünk, olvasd el az erről szóló cikkünket!

 Ketogén diéta és a Parkinson-kór

A kalóriakorlátozás képes beindítani azokat a különféle folyamatokat, amelyek nemcsak megvédik az agyat, hanem serkentik az új idegpályák növekedését is. Ugyanezt érhetjük el speciális zsírok, az úgynevezett ketonok fogyasztásával is. A „ketogén diéta” az 1920-as évek elejétől az epilepszia kezelés egyik módja, napjainkban pedig a Parkinson- és Alzheimer-kór, valamint az ALS, sőt az autizmus terápiás lehetőségének is tartják. Egy 2005-ben publikált tanulmány szerint a Parkinson-kóros betegek tünetei oly mértékű javulást mutattak egy 28 napos ketogén diéta után, hogy az eredmények vetekedtek a gyógyszerekével, sőt még az agysebészeti beavatkozáséval is. 

Útifűmaghéj (Psyllium)

Több jól megtervezett vizsgálat bebizonyította, hogy az útifűmaghéj-rostokból készült táplálékkiegészítők enyhítik a székrekedést és az irritábilis bél szindróma egyes tüneteit. Székrekedéses Parkinson-kórban szenvedő betegeknél, a széklet gyakoriságának fokozásával is összefüggésbe hozták. Krónikus székrekedésben szenvedő betegeknél a napi kétszer 5 g útifűmaghéj fogyasztása javította a széklet konzisztenciáját és fokozta a gyakoriságát.

Forrás:

  1. https://medicalxpress.com/news/2015-06-parkinson-disease-gut.html
  2. https://tenyektevhitek.hu/mergezo_italunk_a_tej.htm
  3. http://www.elitmed.hu/upload/pdf/a_d_vitamin_jelentosege_neurologiai_korkepekben
  4. https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_koleszterincsokkentok_parkinson_betegseget_okoznak
  5. https://taplalkozasbeallitas.hu/glikacio-gyulladasfaktor/
  6. https://taplalkozasbeallitas.hu/utifumaghej-psyllium/
  7. David Perlmutter; Kristin Loberg: Gabonaagy
Szőcs Hanna

Szőcs Hanna (szerző)

Gyermekkoromat vidéken töltöttem, ahol a természetes és egészséges életmód mindennapos volt. Zöldségeket, gyümölcsöket termesztettünk, állatokat neveltünk, gyógynövényeket gyűjtöttünk és készítettünk belőlük teákat, tinktúrákat nagymamámmal. Ez az életmód alapozta meg az egészségtudatos gondolkodásomat. Később fokozatosan kiiktattam a szintetikus tisztítószereket és kozmetikumokat az életemből. Tanulmányaim során fitoterapeuta és természetgyógyász képesítést szereztem. Szenvedélyem a modern táplálkozástudomány, daganatos betegségek kutatása, biohacking és mitohacking. Folyamatosan képzem magam, szakmai előadásokon és képzéseken veszek részt, figyelemmel kísérem hazai és külföldi szakemberek munkásságát.

Jogi Nyilatkozat

Az ezen a weboldalon közölt információk nem minősülnek orvosi diagnózisnak, kezelésnek vagy tanácsadásnak. Az itt található információk nem helyettesítik az orvosi vagy dietetikai kezelést, beavatkozást vagy vizsgálatot. A HannaHealth blog nem vállal felelősséget az oldalon szereplő információkért, amelyek nem tekinthetők diagnosztikai vagy terápiás ajánlásnak. A weboldalon található cikkek kizárólag tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik az orvosi vagy dietetikai felügyeletet. Az oldalon esetlegesen megjelenő termékek nem minősülnek gyógyszernek vagy gyógyhatású készítménynek. Nem tulajdonítok nekik semmilyen gyógyító hatást, és csak saját felelősségre, megfelelő orvosi felügyelettel történő alkalmazásukat javaslom.